top of page

10+1 fontos címke a lakberendezésben

Legújabb bejegyzésemben összegyűjtöttem azokat a tanúsítványokat, amelyeket érdemes itthon keresni, Ezekre nemcsak az otthonunk berendezésekor, hanem a mindennapi életünk során is érdemes odafigyelni.



Mitől lesz fenntartható és környezettudatos egy otthon? Röviden összefoglalva egyrészről azoktól az anyagoktól, melyekből áll, másrészről attól, ahogyan működtetjük és használjuk azt. Mindkét okból kifolyólag érdemes nagyon körültekintően kiválasztanunk az otthonunkba kerülő anyagokat, az építőanyagoktól a falfestékeken és tapétákon át, a bútorokig és dekorációs tárgyakig.

1.

Az 1993-ban alapított FSC® egy független, nemzetközi, nonprofit civil szervezet, amely az erdészeti erőforrások kezelésére vonatkozó környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági érdekek képviseletét látja el. Az FSC® célja, hogy világszerte előmozdítsa az erdő- és ültetvénygazdálkodás olyan módjait, amelyek óvják a természetes környezetet; hasznosak a társadalom – vagyis a munkavállalók és a helybéliek – számára; valamint – a fenntartható fejlődés elveivel összhangban – gazdasági szempontból is életképesek. Az FSC logójával jelölt termékek olyan erdőkből származnak, amelyeket – a Forest Stewardship Council® szabályai szerint – egymástól függetlenül láttak el a felelősségteljes erdőgazdálkodást igazoló tanúsítvánnyal. Az FSC® minden érintett fél részvételével és egyetértésével 10 elvet és 58 kritériumot dolgozott ki a jó erdőgazdálkodásról, amelyek a világszerte érvényben lévő szigorú környezetvédelmi és társadalmi paramétereken alapulnak. Az FSC háromféle termékminősítése:

  • FSC Pure, a 100%-ig minősített anyagokból készült termékekre,

  • FSC Mix a nem minősített anyagot is tartalmazó termékekre (ilyenkor általában feltüntetik a minősített alapanyagok arányát, pl. 80%)

  • FSC recycling: Újrahasznosított anyagokat tartalmazó FSC minősítésű termékekre

 

Kíváncsi vagy a többire is? Olvass tovább itt >>

bottom of page