top of page

Greenterior tippek: otthonfelújítás a környezettudatosság jegyében

Az otthonteremtési támogatásnak köszönhetően rengeteg felújítás zajlik / indul be idén, eközben nagyon fontos, hogy a környezetünkre is figyeljünk.Most ehhez adok néhány gyakorlatias tippet:


1. Amit lehet, újítsunk fel!

Ablakok újrafestése, utólagos szigetelése, parketta felcsiszolása, stb...az otthoni bútorfestésnek, soha nem volt akkora divatja, mint manapság.

2. Jótékonykodjunk!

Ajánljuk fel másoknak azt, amire már nincs szükségünk! Rengeteg Zero Waste csoport szerveződött az elmúlt időszakban, másnak érték lehet, amit mi már nem használunk, ezért mielőtt megszabadulnánk tőle, ajánljuk fel egy ilyen csoportban vagy valamilyen helyi intézmény, alapítvány számára. Mi például már több számítógépet/monitort is adományoztunk kórházaknak, a legutóbb pedig egy asztalos kapta meg a felújítás során kidobott faanyagot.

3. Adjunk második esélyt!

Nézzünk utána, hogy hol veszik át az újrahasznosítható anyagokat (pl. csomagolások, faipari hulladék, beton, stb...) és adjuk le az erre kijelölt helyen. Pl. a hungarocellt nem lehet a műanyag szelektívbe dobni, hulladékudvaron kell leadni azt. 4. Ellenőrízzünk!

Nézzünk utána, hogy az általunk választott anyag milyen tanúsítványokkal rendelkezik, mennyire káros a környezetre az előállítása, milyen fenntarthatósági politikát folytat az adott cég. 5. Válasszunk RE termékeket!

Vásároljunk újrahasznosított anyagokból készült termékeket. Itthon is elérhető már újrahasznosított ablakprofil, a WPC burkolatok részben újrahasznosított fából készülnek, a Viaplant lenyírt fűszálakból készít lámpákat, de például a legnagyobb svéd áruháznak is vannak ilyen termékei.


6. Használjuk okosan az energiát!

Részesítsük előnyben az energiatakarékos gépeket, berendezéseket és világítótesteket - így nemcsak energiát, de pénzt is megtakarítunk. Amennyiben lehetőségünk van rá, használjunk megújuló energiaforrásokat az otthonunk üzemeltetéséhez.

7. Legyen okos az otthonunk! Az okosotthonokra a legtöbben luxusként tekintünk, azonban a modern épületüzemeltetési rendszerekkel energiát, időt és pénzt spórolhatunk, így a befektetés hosszútávon megtérül.

8. Árnyékoljunk! Figyeljünk a megfelelő külső árnyékolásra is, mellyel a nyári hónapokban megakadályozhatjuk otthonunk túlzott felmelegedését, s így elkerülhetjük a klímaberendezések használatát. 9. Válasszunk természetes anyagokat! Lakberendezési tárgyaink lehetőleg készüljenek természetes, tartós, újrahasznosítható anyagokból (fa, fém, gyapjú, len, biopamut, kender, vessző, gyékény, agyag, parafa, stb.). Ahol lehet, kerüljük a mesterséges anyagokat (műanyag, szivacs, teflonozott felületek, fémgőzölt felületek, ragasztott pozdorja, stb.), melyek előállítása környezetterhelő, használatuk pedig egészségkárosító lehet.

10. Vegyünk hazait!

Amennyiben megoldható, válasszunk itthon előállított termékeket, mellyel csökentjük a szállítás okozta károsanyag kibocsájtást.


 

Így hozhatod ki a legtöbbet az otthonfelújítási támogatásból A kiírásban sok olyan elem van felsorolva, ami előzetes tervezést igényel, ezeket a terveket pedig jobb esetben a lakberendező készíti, máskor pedig a kivitelezőkre bízzák azokat, akik korántsem biztos, hogy tisztában vannak a család életvitelével, napi rutinjával ízlésével kapcsolatban - pedig ezek a tényezők ismerete szükséges ahhoz, hogy személyre szabható legyen egy otthon.


 

Ami pedig a szomszédokat illeti:

  • tegyünk közzé egy írást a társasház üzenőfalán, melyben jelezzük a felújítás kezdetének és várható befejezésének az időpontját és a lakók türelmét és megértését kérjük, valamint adjuk meg az elérhetőségeinket

  • sokan dolgoznak most a Covid miatt otthonról, igyekezzünk tiszteletben tartani a alkók kéréseit! Például ha az egyik szomszédnak van egy fontos online megbeszélése, amit előre jelzett nekünk, akkor ne végeztessünk nagy zajjal játó munkát

  • ha kész vagyunk a munkálatokkal, köszönjük meg valami aprósággal (pl. saját készítésű süteméy) a kellemetlenségek elviselését


Ha szeretnétek velem tervezni írj üzenetet és egyeztessünk!

87 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page