top of page

Tudatos vásárlás a lakberendezésben

Egyre többször halljuk, hogy mekkora hatása van a tudatos vásárlásnak a hétköznapi életünkre, az anyagi helyzetünkre, az egészségünkre és még hosszasan sorolhatnánk. Sok listával és tippel találkoztam már ebben a témában, de ezek főként élelmiszerekre, ruházati cikkekre vonatkoztak.


Mivel épp a felújítási és az építkezési hullám tetején csücsülünk, úgy gondolom hasznos lehet egy olyan lista, aminek a kérdései a lakberendezési tárgyak beszerzéséhez adnak támpontot - legyen szó akár egy hatalmas kanapéról, egy mutatós gyertyáról vagy akár a padlónk anyagának kiválasztásáról - így hát készítettem egyet.


Ezeket gondold át, mielőtt lakberendezési terméket vásárolsz!


1. Igazán tetszik?

Az első és talán az egyik legfontosabb kérdés, hogy igazán tetszik-e a kiszemelt termék, illik-e az otthonod színeihez, stílusához, hangulatához? Vagy csak csak fellángolásról van szó, amit pár óra vagy nap múlva megbász majd?⁠ Ugyanis az kerül a legtöbbe, amit megveszünk, de nem használunk és csak porosodik valahol. ⁠


2. Hova fogom tenni?

A követekző kérdés, hogy hol lesz a helye? Ha egy nagyobb bútordarabról van szó, akkor mindenképp méricskélj mielőtt megveszed / megrendeled, illetve azt is gondold végig, hogy hogyan kerül majd oda. Szállítót kell hívni? Kell valaki, aki összeszereli? Hány csomagban érkezik és mekkora a méretük, beférnek-e a liftbe, átférnek-e a nyílászárókon, stb.

Kisebb dekorációk esetén is érdemes kigondolni, hogy hova kerül majd, mert könnyen előfordulhat, hogy az "annyira tetszik, hogy nem hagyhatom itt, majd megtalálja a helyét a lakásban" gondolat tévútra vezet.


3. Fokozza-e a tér funkcióját, hangulatát?

Ha egy dekor elemről beszélünk: biztosan szükséged van rá? Nem lehet, hogy a kevesebb, több? Persze, ha már régóta egy ilyen darabra vágysz, és ott van a helye üresen, pl egy falfülkében, akkor mindenképp érdemes megvenned.

Akár használati tárgyról, akár dekorációs elemről van szó, gondold végig, hogy milyen előnyökkel jár a megvásárlása. Tényleg sokat fogsz olvasgatni abban a pihenőfotelben vagy csak a kardigánodat dobod majd le rá? Biztosan szükséged van arra a falpanelre? Természetesen válaszolhatsz ingennel, csak legyél tisztában az okokkal. A falpanel példájánál maradva: igen, mert parafából/gyapjúfilcből van, ezáltal tompítja a szomszédtól átszűrődő zajokat és ráadásul dekoratív is, melgegséget áraszt, tetszik a mintája.... vagy nem, mert...műanyagokból készült, nehéz takarítani, lehet később találok jobb megoldást.


4. Van már hasonló tárgyam, ami helyettesítheti ezt?

Azt hiszem, hogy ezt a pontot nem kell sokat magyarázni. Akire jellemző a felhalmozás, az a lakberendezési tárgyakból is szép kis gyűjteményt tud összehozni. Lehetnek ezek gyerták, kaspók, díszpárnahuzatok vagy bármi egyéb. Ilyen esetekben itt is érdemes az egy jön-egy megy elvét alkalmazni: ha nem tudsz lemondani az új termékről annak ellenére sem, hogy van otthon jó néhány hasonló funkciójú tárgyad, az egyik régebbi darabtól válj meg: ajándékozd tovább, ajánld fel a helyi zero waste csoportban, stb. ezzel biztosíthatod, hogy vem válik idővel raktárrá az élettered.


5. Milyen anyagokból és hol készült?

Ez az a téma, amiről órákat tudnék beszélni és akkor sem érnék a végére. A legtöbb esetben minél természetesebb egy anyag, annál nagyobb valószínűséggel egészséges és környezetbarát, sőt újrahasznosítható is.

Ha fontosak számodra ezek a szempontok, akkor érdemes kicsit utána nézni annak, hogy mennyire zöld a kiszemelted: keletkezik-e káros anyag a gyártása, a megsemmisítése vagy az újrahasznosítása során. Illetve azt is nézd meg, hogy milyen tanúsítványokkal rendelkezik az adott termék, esetleg hogy milyen fenntarthatósági programot követ az azt gyártó vállalat.

A fenti képhez hű példával szemléltem ezt most nektek: egy natúr kezeletlen fából készült bútor előállítása során nem keletkezik semmilyen káros anyag (pl. a lenolajos kezelésre is igaz ez), egy forgácslapból / MDF-ből készült bútor esetén (akár furnér kerül rá vagy festett, fóliázott felületet kap) már számolunuk kell környezeti terheléssel és károsanyag kibocsjtással - nemcsak a gyártás, hanem akár a használat és a megsemmisítés során is.


6. Megengedhetem magamnak?

Bizony, ezt is érdemes átgondolni, pláne ha egy felújítás/építkezés elején tartasz, amikor még sok előre nem látható költség merülhet fel, ezért azt javaslom, hogy számolj ezekkel is. Ha szűkösöek a kereteid, igyekezz a kevesebb több elvét alkalmazni: kevesebb, de jó minőségű lakberendezési tárgyat válassz, melyek évek múlva is hű társaid lesznek. Nézz szét a zero waste csoportokban és a régi bútorokat árúsító üzletekben is: olyan darabokat találhatsz, melyek különlegessé teszik a teret és tartós anyagokból készültek. Ha egy drágább bútort//kiegészítőt/dekorációt tervezel vásárolni, ugyanúgy gyűjtehetsz rá, ahogy például a nyaralásra szoktál - így még jobban tudod majd értékelni, amikor végre hazaviheted az üzletből.


7. Visszavihetem, ha meggondolom magam?

Egyre több üzletben bevett szokás, hogy a kötelező időtartamon túl, akár 365 napon belül visszavihetőek a (sérülésmentes, eredeti állapotban lévő) termékek, ami nagyfokú szabadságot biztosít. Így ha otthon derül ki, hogy nem fér el, mégsem illik a környezetbe, nem használjátok, akkor nyugodtan vissza tudod vinni és a blokk ellenében visszaadják a teljes összeget.


8. Szeretni fogom 5-10 év múlva is?

A bútoroainkat és a berendezési tárgyainkat általában hosszú távra vásároljuk, ezért fontos, hogy rendelkezz kellő önismerettel és jóban legyél a későbbi önmagaddal is. Ha gyerekkorod óta a türkiz a kedvenc színed, akkor válassz nyugodtan türkiz konyhát. Azonban, ha néhány évente változik a színpreferenciád (elátulom, ez a gyakoribb - nekem például a 20-as éveim második felében a lila volt a kedvenc színem, mostanság az okkersárga és a dzsungel zöld a favorit), válassz semlegesebb színű bútorokat, s a színek a falszínekben, kissebb tárgyakban, kiegészítőkben jelenjenek meg, melyek lecserélése egyszerűbb és kevébé költséges.


9. Újra lehet hasznosítani? Újrahasznosított anyagból készül?

Ez a mai világban egy alapvető kérdés, mely szinte már kikerülhetetlen. Alalpvetően minél természetesebb anyagokből készül egy tárgy, annal valószínűbb, hogy újra lehet hasznosítani. Ha jobban belegondolunk, a forgácslap is újrahasznosított anyag, mivel a gyártás során lehullott faforgácsból készül. Nagyon sok szőnyeg készül részben PET palackok újrahasznosításával előállított szálakból - ezek megvásárlásával is a körforgásos gazdaságot támogatjuk, ami nagyon fontos a jövőnk szempontjából.


10. Speciálisan kell tisztítani, kezelni, gondozni?

Mindig gondoljuk át, hogy megfelően tudunk-e gondoskodni az adott berendezési tárgyről, kérdezzünk utána, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy sokáig szép legyen. Hiába tetszenek nekünk például a fekete szaniterek, ha nem tudunk időt szakítani a tisztán tartásukra, hamar csúnya vízkőfoltosak lesznek. A fából készült teraszbútor is hamar kopottassá válik, ha nek kezeljük le évente a fát. Amikor meglátsz egy gyönyörű virágot a boltban, gondold át, hogy az otthonodban vajon jól érezné-e magát, tudod-e számára biztosítani az ideális feltételeket, csak akkor vidd haza, ha ezekre igennel válaszoltál, így biztosan sokáig otthonod éke lesz.


11. Máshonnan beszerezhető olcsóbban?

Ha van rá időd és energiád, nézz utána, hogy máshol megtalálható-e jobb áron ugyanaz a termék (lehet pl. hogy egy másik kereskedőnél épp akciós) vagy van-e hasonló minőségű, de jobb árú helyettesítő termék - ezekkel is sokat spórolhatsz.


 

Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged a jó döntés meghozatalához, keress meg!



bottom of page